Fanfare

page3_1

Geschiedenis Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Oosterzele

De maatschappij St.-Cecilia werd opgericht op 3 april 1841. Op 22 januari 1925 werd de fanfare koninklijk benoemd. De oudst bekende voorzitter was de heer August Bouckaert. Zijn zoon Georges volgde hem op als voorzitter. Na zijn overlijden in 1960 werd de heer Edgard Bouckaert voorzitter. De heer François Bouckaert nam het voorzitterschap over na het overlijden van zijn vader Edgard. Terecht mag gezegd worden dat de familie Bouckaert gewaardeerde steunpilaren zijn geweest voor de maatschappij.

Na een aantal jaren hield François Bouckaert het voor bekeken en in 1995 werd José Clauwaert voorzitter van de vereniging. Onder impuls van de nieuwe voorzitter werd er in 1995 besloten geen wadelconcerten meer uit te voeren, enkel optredens. Gezien de diversiteit van instrumenten werd de Koninklijke Fanfare in 1996 omgedoopt tot Koninklijke Harmonie en groeide het ledental uit tot een 50-tal muzikanten.

De oudst gekende dirigent was de heer Duflou, kapelmeester bij het leger. Na zijn overlijden tijdens de 1° wereldoorlog nam de heer Richard Buysse de dirigentstok over. Later kwam Richard Gillis. Daarna dirigeerden achtereenvolgens de heer Henri Baele, Albert De Baets en dochter Lydie De Baets. In 1960 nam de heer Jerome Latoir de leiding op zich. Meester Latoir zoals velen hem noemden, was de bezieler en het grote trekpaard om de fanfare destijds te laten bloeien. Verschillende jongeren nam hij onder zijn hoede. Hij gaf onderricht voor de repetitie en dikwijls bij hen ten huize. Mevrouw Albert Sax-Hilda De Vos waakte als meter over de vereniging en zorgde voor de goede orde.

In 1982 nam de heer Albert Wollaert de dirigeerstok over. Onder zijn impuls werd er gestart met het geven van een jaarlijks concert. Dankzij een toen herverkozen bestuur is de maatschappij terug uit het dal geraakt. Verschillende jongeren werden opgeleid, en met succes!

Van 2000 tot 2011 was Mark Dick dirigent van de Koninklijke harmonie St-Cecilia Oosterzele die later fusioneerde met de harmonie uit Balegem tot de Koninklijke harmonie Con Animo. Mark Dick werd geboren op 8 mei 1953. Hij studeerde aan het Stedelijk Muziekconservatorium van Kortrijk en behaalde er regeringsmedailles voor hoorn en kamermuziek. Aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent behaalde hij het hoger diploma voor kamermuziek en een eerste prijs voor notenleer, transpositie en hoorn. Als hoornist had hij de gelegenheid te werken met Frederik Devreese, Fernand Terby, Theo Mertens, Francis Bay en Dirk Brossé. Van 1973 tot 1986 was hij hoornist in het West-Vlaams Symfonisch Orkest. Sinds 1976 tot 2010 was hij hoornist in de Koninklijke Muziekkapel van de Marine en was hij leraar koper aan de muziekacademie van Menen. Sedert 1991 was hij dirigent bij de Koninklijke Fanfare St-Martinus Balegem. In 1995 werd hij aangesteld als directeur van de gemeentelijke muziekschool van Oosterzele waar hij directeur – coördinator voor de Stedelijke Muziekacademie Zottegem (vestiging Oosterzele) was.

page8_2

Dankzij de vroeger geleverde inspanningen en onder impuls van Mark Dick werd er terug deelgenomen aan Provinciale tornooien, waarin de Koninklijke Harmonie in 2002 werd geklasseerd in tweede afdeling en later in eerste afdeling.

In de tweede helft van 2011 wenste José Clauwaert het voorzitterschap over te dragen na de verkiezing van een nieuw bestuur. Peter Van de Kerckhove, reeds jaren muzikant, nam de uitdaging aan om het voorzitterschap van de harmonie waar te nemen.

Vanaf december 2011 heeft Christophe De Maertelaere de taak aanvaard om als dirigent de harmonie verder te begeleiden in haar ontwikkeling en haar ambities op muzikaal vlak waar te maken. Christophe De Maertelaere (° 1970) zette zijn eerste muzikale stappen onder begeleiding van zijn vader Laurent aan de muziekschool van Merelbeke en aan de academie van Wetteren bij Willy Dhauwe. Hij studeerde in 1991 af aan de academie van Dilbeek met een regeringsmedaille voor trompet. Nadien bekwaamde hij zich verder aan de conservatoria van Brussel en Gent, waar hij ondermeer een eerste prijs notenleer en de titel “meester in de muziek” met de optie jazz en lichte muziek behaalde. Hij specialiseerde zich in arrangement bij Freddy Sunder (Hogeschool Gent) en Arnould Massart (Conservatoire Royale de Bruxelles). Verder volgde hij directie bij Dirk Brossé en Eddy Van Oosthuyse.
Christophe is vooral actief als freelance trompettist bij verschillende commerciële orkesten en groepen. Als arrangeur schrijft hij in opdracht van bekende Vlamingen, productiehuizen en orkesten. Daarnaast is hij verbonden aan de academie van Zottegem als leraar koper, combo, jazz theorie en arrangement. Ook fungeert hij regelmatig als interim-dirigent voor verscheidene andere muziekverenigingen. Eveneens leidt hij sinds 2003 de Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Kruishoutem.

chris-de-maer

Sinds juni 2013 is Jan Huysentruyt dirigent van Con Animo. Hij werd geboren op 24 april 1987 te Kortrijk en zette zijn eerste muzikale stappen aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Harelbeke. Zijn leraars waren Geert Verschaeve, Gustaaf Devolder, Guy Audenaert en Stephan Vanaenrode.
Hij studeerde aan het Conservatorium van Gent. Als freelancer speelde hij o.a. in het Symfonieorkest van Vlaanderen, het Nationaal Orkest van België, het Brussels Philharmonic, het Symfonieorkest van de Munt, Belgian Brass… Jan is spelend lid bij Brassband Leieland en het Koninklijk Bevers Harmonieorkest. Momenteel is hij beroepsmatig verbonden aan de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht.

p1050649-3